ÉK-G


Go to content

Gútai énekkar

Énekkarok


GÚTA

Elérhetőség:

Androvics Anita
E-mail: nitta@post.sk


Fotók az énekkar éketéből:


RÓLUNK

A kezdet…

....................Talán mindenki előtt ismeretes Szent Ágoston azon szállóigéje, mely szerint „aki szépen énekel, kétszer imádkozik”. Valószínűleg ez lehetett hét éve alakult énekkarunk indítórugója is a 2000/2001 es tanév adventjének környékén. Akkoriban egy igen lelkes csapat gyűlt össze kicsikből és nagyokból, akik a karácsonyi műsor színesebbé tételének érdekében időt nem kímélve gyakorolták a nem is olyan könnyű egy-, illetve többszólamú énekeket. Így az énekkar első igazi fellépése 2000. december 19-én, a karácsonyi műsoron volt. A sikeren felbuzdulva és a dicséretek erősítő talajából táplálkozva tovább folytatódtak próbáink, igaz, nem olyan intenzíven, mint korábban. Egy-egy diákmise alkalmával szintén megmutathattuk, mit tudunk, mígnem pár hónap elteltével azt vettük észre, hogy az eddig hagyományos forma – a misét rendező osztály szolgál énekkel is – fokozatosan átalakul, s az éneket ezután az énekkar tagjai biztosítják.

…a folytatás…

....................A következő tanévtől (2001/2002) tehát rendszeresen, immár hivatalosan is az énekkar szolgált a diákmiséken. A legfőbb két támaszom ekkor Farkas Zsuzsanna és Szőgyényi Lívia volt. Az énekkar kiegészült új tagokkal, hisz mindig akadtak olyan diákok, akiknek megtetszett az együtt éneklés, és persze akadtak olyanok is, akik más elfoglaltság miatt nem tudtak részt venni a próbákon, melyek akkoriban még csütörtök délutánonként voltak. S ne feledkezzünk meg a mindenkori végzősökről sem, hisz ők az érettségire való készülés miatt gyakran az utolsó évben már nem jártak közénk. Így a tagok létszáma eléggé változó volt. Itt idézném Fehér Anikó szavait: „Sosem tudhatjuk, hogy kiben mi lakozik, ki milyen motivációval jött el az első próbára... Kevés amatőr kórus engedheti meg magának ma azt, hogy válogasson a tagokban. Örüljünk minden lelkes tagnak!!! Tehát abból kell főznünk, amink van. Azt a sokféle színű hangkavalkádot kell egységes, esztétikai értékkel bíró együttessé kovácsolnunk. Nem könnyű munka. Nem könnyű, de szép.“ Később a próbák ideje is lecsökkent, hisz a diákmiséken szokványos énekeket már ismerték a tagok. Szerencsére életkoruknál fogva igen fogékonyak az újabb énekek elsajátítására, így előfordul, hogy akár két dalt képesek megtanulni 10 perc alatt. Ez persze még nem tökéletes tudás, csupán ismeret, de gyakorlással mélyül a szöveg és a dallam a fejünkben, fülünkben, hamarosan tudássá válik. Időközben megszületett iskolánk himnusza is Marty Friedman zenéjét és Weöres Sándor szövegét felhasználva. Célunk: Igazából a diákmiséken, az év végi tábori miséken, az utóbbi időben pedig a ballagás templomi részén való szolgálat, illetve az egyéb iskolai rendezvények színesebbé tétele (olykor a karácsonyi műsor, delegációk fogadása…). Nevelési szempontból pedig a tolerancia mélyítése, a közösségi szellem kialakítása, az együttmunkálkodás örömének megtapasztalása a vezércsillagunk, hisz Illyés Gyulával vallhatjuk: „Óriási az ének vigasza és ereje. Óriási a nevelő és tanító hatása is. Az ember kétszerte hamarább rendbeteszi lelkével együtt gondolatait, még a nem tökéletes énekkel is...“ Fellépéseink: Az első iskolán kívüli fellépésünk Kapuváron volt 2002. március 15-én, itt Páli Szent Vincéről elnevezett testvériskolánk emlékünnepségén énekeltünk. Majd: 2002. május 12. – Gúta, a városi anyák napi műsor 2002. szeptember 15. – Gúta, az iskolánk fennállásának 10. évfordulójára rendezett emlékünnepség 2003. március 9. – Budapest, Esterházy Emlékünnepség 2004/2005-ös tanév – Léva, adventi énekverseny 2005/2006-os tanév – Gúta, városi adventi ünnepség 2006. június 2. – Gúta, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének alakuló ülése
… és napjaink...
....................Az idei tanévben 25 diáklány látogatta az énekkart, de év közben gyarapodni is tudott a kis csapat pár fővel. Volt egy tiszteletbeli tagunk is Piroska Dávid személyében, aki gitártudásával segített bennünket. Érdekes felkérés érkezett az év elején iskolánkba, melyben felkínálták 10 énekkaros diáknak, hogy Győrben felléphet a Republic együttes koncertjén több száz társával háttérénekesként közös színpadon az együttessel. Éltünk hát a kínálkozó lehetőséggel, s mondhatom nagy élmény volt a felkészülés és a szereplés is (2006. november 11.). Az év folyamán természetesen újabb dalokat is tanultunk, a régieket ismételtük, rendszeresen szolgáltunk a diákmiséken, énekeltünk a februári vizitáció alkalmával, valamint a ballagáson is. Az év végén pedig Nádszegen, az I. Katolikus Napon lépett fel az énekkar egy része (2007. június 2.). A nyári szünetben pedig pár igen lelkes énekkari tag a bogyaréti templomszentelőn fog énekelni. Fekete Jolán tanárnő kezdeményezésére idén egy kis „zenekar” is összeállt, akik lelkesen próbáltak, csak valahogy az egybehangolódás nem történt még meg köztünk. Tagjai: Bagin Dominika – hegedű, Kamenicky Nikolett – szopránfurulya, Farkas Bence – hegedű. Remélem, a jövő tanévben sikeresebben próbálkozunk egymással.

Segítőink, támogatóink:

....................Leginkább az iskola vezetősége, iskolaesperesünk és az iskola mellett működő Szülői Szövetség támogat bennünket. Az előbbiek mindenkor lehetővé tették és teszik is kottáink sokszorosítását, míg az utóbbinak köszönhetjük fokozatosan összeálló fellépő ruháinkat, hisz a Pázmány Péter Alapítványtól és más pályázatokból befolyó összegekből tudták az anyagot, varratást biztosítani számunkra. Előbb a nyakkendőink, majd a kottatartóink készültek el, később lettek blúzaink (2005/2006), szoknyáink (2006/2007) több méretben. Egy időben Gőgh Zoltán segítségét is igénybe vettük, aki szaktudásával irányt is adott, valamint kísérő zenéket is készített számunkra, melyeket máig használni tudunk. Az utóbbi időben pedig Herceg Melinda tanárnő hathatós segítségével működünk. Kodály Zoltán szavaival zárnám a teljesség igénye nélküli visszatekintést: „…nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ!”

Androvics Anita, az énekkar egyik vezetője


(c) ÉK-G, Ének és Gospel, tel. 0911 530 824, 2010 | ekg@centrum.sk

Back to content | Back to main menu